Uteliaasti kohti uutta!

Uskallusta, uteliaisuutta, yritystä & erehdystä

Koodausharrastuksen äärellä on todettava, että uteliaisuus vie pitkälle! Aikuiselle voi olla hankalaa kysyä ”tyhmiä kysymyksiä” tai jotain mikä tuntuu olevan muille itsestäänselvyys. Tai ainakin musta tuntuu joskus siltä, kunnes uteliaisuus ja tiedonjano voittaa ja rohkaistun taas tutkimusmatkalle. :) Tässä ajatuksia koodausharrastuksen oppimispäiväkirjaan näin joululoman loppupuolella.

Javascriptiä ja IRC

Joululoman aikana on ollut aikaa opetella Javascriptiä (sillä tehdään oiminnallisuuksia vaikkapa nettisivuille, esim lumisade Hyvää uutta vuotta!-kortissa ). Toinen huippujuttu oli Helsinki Hacklabiin tutustuminen. Hacklabilaiset ovat innostuneita tietotekniikan harrastajia ja olen saanut heiltä hirmuisesti neuvoja ja apua. Kiitos niistä! Aloitin myös irkkaamisen Hacklabin myötä! Viime kerrasta olikin joku 10 vuotta? Pienen gallupin perusteella tuttavapiirini on lopettanut irkkaamisen, mutta hacklabilaiset ovat omalla kanavallaan tavoitettavissa ja auttavat ilmeisen mielellään aloittelijoiden kysymyksissä. Mainiota ajatusten vaihtoa! Irkaamiseen ipadilla löytyy appi nimeltään Colloquy, silloin ennen käytettiin muistaakseni mIRC-ohjelmaa tietokoneella.

3-vuotiaskin ohjelmoi: Robotti ja dino tekevät geometrisia kuvioita, gorilla pomppii

Tutustuin Best of skolappar 2013-sivustoon ja ilokseni huomasin Hopscotch-appin, jolla voi ohjelmoida ipadilla. Ihan mainio sovellus, olin tänään lastenvahtina joten pääsin kokeilemaan (jes!)! Tässä meidän tuotoksemme, jossa robotti, dino ja gorilla seikkailevat.

20140106-192930.jpg

Stellan (3v.) kanssa puhuttiin harrastuksista ja kerroin, että olen aloittanut koodausharrastuksen. Seuraava kysymys olikin ”mitä se on?”, joten oli parasta tutkia yhdessä! Aikuisen (miksei lukutaidollisen sisaruksenkin) avulla homma oli tosi helppoa, todettiin ensin hiekkalaatikon reunat, eli mitä noin suurin piirtein olisi mahdollista tehdä ja sitten lähdettiin toteuttamaan!

Stella on ollut kiinnostunut muodoista, joten päätettiin tehdä neliö ja kolmio, eri väreillä tietenkin (robotti jättää pinkin jäljen, dino keltaisen). Ja gorilla piti saada hyppimään. Yrityksen ja erehdyksen kautta kokeiltiin ja huomattiin, miten örkit saadaan liikkeelle.

Plussaa siitä, että toiminnot on ryhmitelty eri värisiin laatikoihin, joista valittiin. Tämä auttoi alle kouluikäisen kanssa: ”nyt otetaan se sininen juttu” tarkoitti tietenkin, että nyt valitaan toiminto, jolla saadaan toistorakenne aikaiseksi (esim. liikkuminen tiettyyn suuntaan + käännös). Pikkulapsen kanssa ohjelmointi kannattaa aloittaa pienestä ja yksinkertaisesta, lasta kiinnostavasta. Me käytettiin tähän koko juttuun about 30 min ja välillä juotiin pillimehua ja kikatettiin. ;)

Uteliasta tammikuuta uuden oppimisen äärellä!

Mainokset

One thought on “Uteliaasti kohti uutta!

  1. Mukavaa, että ohjelmointi näyttää kelpaavan harrastukseksi (tai ainakin kokeilemisen iloksi) muillekin kuin meille 80-luvulla innostuneille semi-pronörteille :) Ohjelmointi ja matematiikka on hyvää oppia myös perheiden pienimmille, opettaa ongelmaratkaisuissa jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s