Heureka! Ahaa-elämyksiä Gitin parissa

Onnistumisen riemua – Git asennettu!

Git on ohjelma, jota opettelen käyttämään koodiharrastuksessani. Ks. aiempi postaus, jossa kävin läpi Git / Github / Gitpages yhteyksiä. Tänään asensin Gitin vihdoin koneelleni. Noudatin tasan ohjeita ja hyvin meni!

Kaveria forkaamalla alkuun

Harjoittelin forkkaamalla Villen ja Jannen repoja, ”fork” tarkoittaa että ilmeisesti kopioin kasan kundien laatimia koodinpätkiä omaan käyttööni – voisin siis kai parannella koodia ja lähettää sitten ”pull” pyynnön Villelle ja Jannelle, että he ottaisivat parannellun version omakseen. Näillä taidoilla jätin forkkailun tällä kertaa tähän ;-)

Uuden repon luominen – Git ja Github yhteistyössä

Sitten oli aika luoda uusi ”repo”. Repo on paikka, jossa tiettyyn projektiin liittyvät koodinpätkät asuvat. Olin jo luonut aiemmin Githubissa repon, mutta nyt halusin käyttää Gitiä (siis tietsikalla asuvaa ohjelmaa) ja nähdä millainen yhteys Githubilla ja Gitilla oikeastaan on!

Menin päänäkymääni Githubissa (kun olin kirjautunut sisään). Päänäkymään pääsee aina omaa nimeä (oikeassa yläreunassa) klikkaamalla, jos hukkuu Githubin syövereihin. Siinä näkyivät jo forkkailuni ja ihan eka reponi. Välilehteä ”repositories” klikkaamalla eteenpäin ja sitten klikkasin vihreää ”create new” nappulaa.

Github alkuvalikko

Sitten luomaan uusi repo, valitsin nimeksi koodiharrastus, lyhyt kuvaus ja valmista tuli!

Luo uusi repo Githubissa

Sitten piti kertoa ”paikalliselle” Gitille, eli mun koneella olevalle ohjelmalle, että nyt on uusi repo tehty. Homma toimii Gitissä niin, että aina $-merkin jälkeen kirjoitetaan komento ja sitten painetaan ”enter” niin tapahtuu. Ja jos menee pieleen niin Git kertoo ja ehdottaa ”tarkoititko…” Huojentavaa! Ja ne komennot katsoin ohjeista (ihanan selkeät, olen kiitollinen!)

README kertoo, mistä projektissa on kyse

Jokaisella repolla olisi hyvä olla README-tiedosto, jossa kerrotaan mistä projektissa on kyse ja muut voivat sitten auttaa ja ottaa yhteyttä. Minä onnistuin ohjeiden avulla luomaan tiedoston Gitissä (joka siis pyörii tietokoneella) niin että se ilmestyi Githubiin (joka siis on netissä). En valitettavasti osannut kirjoittaa README:hin sisältöä Gitissä, mutta oli riemastuttava tunne nähdä Gitillä luotu tiedosto Githubissa. Tästä se alkaa! Kuvassa näkyy antamani komennot ja myös typo-herja. :)

Repon luominen Git

README-tiedostoon pääsin käsiksi Githubin kautta (tämä olikin minulle jo tuttua), eli ei muuta kuin klikkaan ”edit” ja pääsin kirjoittamaan kuvauksen projektilleni. Jesh! (:

Mitähän Gitissä tekisin seuraavaksi?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s