Blogi kieltenopetuksessa

Blogista hyötyä kielten opetuksessa

Blogit tuovat kieltenopetukseen yhteistoiminnallisuutta ja mahdollisuuden portfoliomaiseen työskentelyyn ja arviointiin. Moni kieltenopiskelija hyötyy oppimispäiväkirjan pitämisestä ja blogiin kerättyjä materiaaleja on helppo jakaa ja linkata eteenpäin. Jos opiskelija kokoaa opiskelunsa aikana tuotoksiaan henkilökohtaiseen blogiinsa, kenties itsearvion ja muistiinpanojen kera, saattaa blogista olla hyötyä myöhemmin jopa työnhaussa.

Blogialustaa valitsemassa

Kuvassa InnoOmnian Peten tekemä blogivertailu ja tässä linkki blogivertailuun. Posterous lopetti valitettavasti toimintansa keväällä 2013. Tällä hetkellä käytän WordPressiä (johon sain näppärästi siirrettyä haluamani materiaalit Posterousista) ja harvemmin Bloggeria. WordPress on hieman monimutkaisempi ottaa käyttöön, mutta hyvät ohjesivustot auttavat alussa. Minulle tärkeitä asioita blogialustaa valitessa ovat mm. mobiilisovellus iPadiin ja Nokian kännykkään, jotta voin sujuvasti postata millä laitteella tahansa sekä sähköposti-postausmahdollisuus, jotta voin lähettää postauksen sähköpostilla. Sähköpostitse blogin päivittäminen on näppärää etenkin jos kurssilla kootaan opiskelijoiden töitä yhteen ja samaan blogiin. Näin opettaja voi hallinnoida blogia, ei tarvitse jakaa salasanoja ympäriinsä ja opiskelijat voivat päivittää blogia sähköpostitse. Supernäppärää!

Pelisäännöt selväksi

Kun otat blogin mukaan opetukseen, muistathan sopia opiskelijoiden kanssa yksityisyydestä / julkisuudesta (onko blogi kaikille avoin vai salasanan takana), kommentoidaanko toisten opiskelijoiden tuotoksia esimerkiksi nimikirjaimilla jossei haluta omaa nimeä näkyviin. Julkaisu- ja kuvausluvat kannattaa hoitaa kuntoon heti kättelyssä.

Blogi kielten opetuksessa

Tässä joitakin ideoita kieltenopetuksen näkökulmasta, miten blogia voisi hyödyntää opetuksessa ja oppimisessa:

Oletko väsynyt kankeisiin oppimisalustoihin? Kerää opettajan linkkivinkit ja materiaalit talteen! Videot, animaatiot, äänet, kuvat ja tiedostot saa näppärästi upotettua blogiin. Eri kategorioita ja tageja käyttäen opettaja voi jaotella matskut opetuskielen / kurssin perusteella.

Yhteistyössä on voimaa! Kerätkää kurssilla tuottamanne materiaalit yhteen kurssiblogiin! Opiskelijat postaavat läksynsä (esim. käsitekartta asiakaspalvelutilanteen fraaseista tai haastattelu vieraalla kielellä tms) yhteiseen blogiin ja muut tietysti kertovat, mikä oli hyvää / mitä lisäisivät. Myös kurssin esitykset ja muut materiaalit löytyvät näppärästi.

Opiskelija voi kerätä portfoliomaisesti omat tuotoksensa blogiin. Myös oppimispäiväkirjana blogi toimii monelle! Materiaaleihin on helppo palata myöhemmin kun haluaa kerrata jotakin, opiskelijalle jää blogi talteen, vaikka koulu joskus päättyy. Blogin avulla opiskelija voi myös osoittaa osaamistaan esim arviointia ja työnhakua ajatellen.

20130825-112252.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s