Miten oppia sanastoa?

P249

Opiskelijat usein sanovat, etteivät vieraskieliset sanat yksinkertaisesti jää muistiin! Tässä vinkkejä erityisesti sanaston opiskeluun. Kuvassa opiskelijat tekivät muistipelin, jossa kukin auseen jäsen on eri värisellä lapulla. Näin opittiin myös sanajärjestys!

1) Ryhmittele
Ryhmittele sanat eri otsikoiden alle. Otsikoita voisivat olla esim. lähihoitajien ammattisanastossa: ihmiset / verbit (tekeminen) / työvälineet / paikat. Yksi ryhmittelyperiaate voisi olla, tarvitsetko sanaa päivittäin vi harvemmin.

2) Värikoodaa
Käytä eriväristä paperia tai tussia erilaisille sanoille. Voit esim laittaa verbit vihreällä tai tiettyyn tilanteeseen liittyvät sanat tietyllä värillä.

3) Hyödynnä muotoa
Jotkut ihmiset muistavat muodon paremmin, voit siis kirjoittaa tietyn ryhmän sanat pyöreälle paperille, toisenlaiset suorakulmion malliselle jne.

4) Yhdistä sana kuvaan
Pelkän sanalistan sijaan on muistille hyödyllisempää linkittää sana kuvaan. Piirrä siis kuva!

5) Tee muistipeli
Kirjoita sanat paperilapuille, niin että kääntöpuolella on sana äidinkielellä ja toisella puolella vieraalla kielellä (tai useammalla vieraalla kielellä). Voit tehdä laput eri väreillä ja eri muodoilla (ks. yllä). Levitä laput eteesi ja lähde muistelemaan sanoja. Jatka useampi kierros niillä sanoilla, joita et muistanut heti. Huom! Jos sinulla on älypuhelin, suosittelen lataamaan flashcard sovelluksen sanaston opiskeluun.

6) Nimeä sanat ympäristöösi
Jos katsot viikon ajan sanoja kotonasi, esim seinällä, muistat ne pian varmasti! Kannattaa aloittaa opettelemalla 10 sanaa ja sitten lisätä uudet.

7) Käytä sanoja
Tee lauseita käyttämällä sanoja, jotka haluat oppia. Mitä hassumpia lauseita, sitä paremmin ne muistat.

8) Yhdistä sanat
Linkitä sanat toisiinsa. Jos opiskelet sanaa ’lähihoitaja’, linkitä siihen sanat ’hoitaa’ ja ’vanhus’. Kun opiskelet sanat ryppäinä, ei sinun tarvitse kuin muistaa joku sanoista muistaaksesinloputkin.

9) Lisää liike
Jos opiskelet vaikkapa verbiä ’juosta’, ota muutama juoksuaskel samalla kun sanot ja luet sanan ääneen. Lihasmuisti on hyvä apu myös vieraissa kielissä!

10) Sano ääneen
Suomalaiset mieluiten kirjoittaisivat kaiken! Hyvä niinkin, mutta vieraan kielen sanat muistuvat paremmin mieleen, kun toistat niitä ääneen samalla kun kirjoitat tai luet niitä.

11) Pidä hauskaa
Tee sanoen opiskelusta hauskaa! Jos mahdollista, yritä innostaa lähipiirisinopiskelemaan kanssasi. Pelatkaa sanoilla, alkakaa hirsipuuta tai arvuutelkaa sanoja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s