10 vinkkiä kielten opiskeluun arjessa!

Kesälomien loppuessa monella on edessä paluu arkeen, töihin tai koulun penkille. Aloitatko syksyllä vieraan kielen opiskelun tai haluatko freesata taitojasi?

Pitkin syksyä esittelen blogissani tehokkaita opiskelustrategioita, eli niksejä kielten opiskeluun. Tässä ensimmäiset 10 vinkkiä, ole hyvä!

Aloitamme helpolla neuvolla: Ota kielten opiskelu osaksi arkea! Nämä niksit liittyvät arjen ja kielen yhdistämiseen, myöhemmin syksyllä syvennymme mm. opiskelutekniikoihin ja teknologian mahdollisuuksiin kielten opiskelussa.

P196

1) Mielikuvaharjoittele!

Mieti arkielämän (asiakaspalvelu)tilanteissa, miten ilmaisisit asiat vieraalla kielellä? Mitä asiakas kysyy / vastaa ja miten myyjä palvelisi asiakasta kohteliaasti? Ravintolassa pyydä ruokalista vieraalla kielellä. Jos et osaa jotain fraasia, tarkista se myöhemmin.

2) Arjen askareet vieraalla kielellä

Vie kielten oppiminen kauppaan ja kadulle. Mieti, miten sanoisit kaupassa hinnat ja kertoisit kellon ajan vastaan tulijalle vieraalla kielellä? Tee ostoslistasi vieraalla kielellä ja harjoittele mielessäsi tien neuvomista – joku kerta tämäkin taito on tarpeen!

3) Ympäristösi oppimateriaalina

Tutki vaikkapa työmatkallasi, mitä kohdekielen sanoja löydät ympäristöstäsi? Esimerkiksi firmojen nimet, mainokset ja kyltit ympärillämme ovat täynnä ”ilmaista oppimateriaalia” Kirjoita muistiin sanat, joita et osaa, ja tarkista ne sanakirjasta.

P195

4) Treenaa uutta sanaa!

Jos opit uuden sanan esimerkiksi kadulla kävellessäsi, tee mielessäsi tai kirjoita ylös muutama lause, jossa käytät sanaa. Näin saat uuden sanan aktiiviseen käyttöön ja muistat sen seuraavalla kerralla.

5) Hyödynnä automatkat ja bussissa istuminen

Mikäli opiskelet harvinaisempaa kieltä, etkä voi bongata sitä ympäristöstäsi arjessa, yritä kääntää esimerkiksi autossa istuessasi suomenkielisiä teiden nimiä ja kylttejä vieraalle kielelle.

6) Lue

Lue kirjoja vieraalla kielellä, aloita lehdistä ja lastenkirjoista. Kirjoja lukiessa keskity olennaiseen, jokaista sanaa ei tarvitse ymmärtää!

P194

7) Kuuntele musiikki ja äänikirjoja

Kuuntele musiikkia tai äänikirjoja vieraalla kielellä. Kuuntelun tueksi voit hankkia sanat tai kirjan, josta seurata tekstiä.

8) Surffaa netissä ja katso telkkaria

Surffaa nettisivuilla ja katso telkkaria tai nettitv:tä vieraalla kielellä. Etsi myös Facebookista kielten opiskeluun liittyviä ryhmiä ja sivuja. Hömppää voi hyödyntää kieltenopiskelussakin!

9) Apinoi kaikki mitä kuulet!

Apinoi, eli matki ja toista fraaseja ja vieraskielisiä sanontoja, joita kuulet kaupungilla tai telkkarissa. Mikäli yksin höpöttäminen tuntuu pöljältä, voit toistaa hiljempaa. Suomi on pullollaan turisteja vielä syksyyn ja vieraita kieliä ei voi olla kuulematta – pidä korvasi siis auki!

10) Soita, meilaa, tekstaa

Jos arjessasi on mahdollisuus puhua tai kirjoittaa jollekulle kieltä jo taitavalle vieraalla kielellä, yritä ehtiä tekemään se! Soita, meilaa tai tekstaa. Voit myös piristää läheistesi päivää käyttämällä vierasta kieltä osana arjen kommunikointia… ;) Tai piipahda työmatkallasi paikoissa, joissa kieltä kuulee ja pääsee käyttämään (esim. Goethe Institut, Pohjoismaiden kulttuuripiste, suurlähetystöt jne).

Mikä on sinun niksisi kielten opiskelussa? Mitä sivuja, tv-ohjelmia, bändejä, paikkoja olet löytänyt vieraan kielen treenaamiseen arjessa? Jaathan kokemuksiasi muille ”parastettavaksi”!

Tsemppiä kielten opiskelun ja arjen yhdistämiseen!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s